Sinus lift (ridicarea membranei sinusale prin aditie de os)

Sinus lift (ridicarea membranei sinusale prin aditie de os) , este o procedura chirurgicala aditiva care permite cresterea cantitatii de os in zona posterioara a maxilarului; este folosita atunci cand pozitia si marimea sinusurilor maxilare fac imposibila procedura de inserare a implanturilor in maxilar, in zona maselelor, si presupune adaugarea unei cantitati de os pentru a putea integra corect un implant dentar.

Ce este sinusul maxilar ?

Sinusul maxilar este o cavitate in interiorul osului maxilar, plina cu aer si care comunica cu cavitatea nazala si celelalte sinusuri (frontal, sfenoid, etmoid). Aceasta cavitate este de cela mai multe ori in relatie de vecinatatea directa cu radacinile molarilor si ale premolarilor. Cand acesti dinti sunt extrasi, osul alveolar in care au fost implantati se resoarbe printr-un proces normal fiziologic, datorat partial lipsei de stimulare a osului (prin intermediul radacinilor dintilor, osul primeste forte fiziologice ce-i stimuleaza troficitatea) si partial presiunii exercitate de aerul aflat in cavitatile sinusale.

Datorita acestei resorbtii de cele mai multe ori cantitatea de os este insuficinta pentru inserarea corecta a unui implant dentar. Pentru a aprecia corect cantitatea de os sunt necesare investigatii de baza precum radiografia panoramica ce ofera o imagine de ansamblu si CT-ul pentru o imagine mult mai detaliata a structurii si densitatii osoase.

Procedura de sinus lifting este, cum sugereaza si numele, ridicarea mucoasei ce tapeteaza sinusul si inserarea de os artificial sau natural pentru a mari oferta osoasa pentru implant cu cativa milimetri.

Elevarea sinusului maxilar se poate realiza in 2 moduri:

Materiale folosite pentru grefa de os si la ridicarea membranei sinusale:

  • Trusa de elevatoare , chiurete sau linguri de sinus
  • Piesa chirurgicala pentru micromotor sau fiziodispencer
  • Freze de os speciale
  • Membrane artificiale rezorbabile sau nerezorbabile
  • Materialul pentru grefa : os artificial sau BioOs

Riscurile interventiei:

Riscul major al acestei operatii este perforarea membranei sinusului cand este ridicata sau cand se insera transplantul de os. In cazul in care se intampla acest accident, se lasa sa se vindece, se administreaza medicatie corespunzatoare, dupa care se reintervine.

Contraindicatiile interventiei:

Contraindicatiile sinus-lift-ului sunt sinuzita cronica. De asemenea, infectiile prezente in acea zona trebuie intai tratate si medicul trebuie sa tina cont si de problemele generale de sanatate, ca inainte de orice interventie chirurgicala.