Tehnica de periaj dentar

Tehnica necesara realizarii unui periaj dentar corect si eficient –  Generalitati

Trebuie sa va spalati de 2 ori pe zi, si anume dimineata DUPA ce ati mancat si seara DUPA cina inainte de culcare.
Un periaj obisnuit dureaza in jur de 3 – 5 minute. Multi adulti nu respecta acest termen fie din comoditate fie li se pare ca periajul a durat destul, si asta din cauza gustului mentolat al pastei de dinti.
Periajul dintilor se efectueaza usor, cu miscari line, acordand atentie speciala gingiilor, zonelor posterioare ale cavitatii bucale si in general zonelor mai retentive precum: punti dentare, restaurarilor mobilizabile, implantelor dentare etc.
Periajul dentar trebuie sa se realizeze pe grupuri de 2-3 dinti, urmarind atat suprafata exterioara (vestibulara) cat si cea interioara (lingulala), zona de masticatie si suprafata limbii (pentru o respiratie placuta).

Tehnica unui periaj corect este urmatoarea:  Pasi de urmat…

1.Se umezeste usor periuta de dinti si se adauga putina pasta (de preferat o pasta de dinti cu fluor)
2.Se incepe periajul cu dintii din spate, eventual partea de sus, si se folosesc miscari dinspre gingie spre zona alba a dintilor. Se periaza si linia gingiei, la un unghi de 45 grade. Pentru fiecare suprafata a fiecarui grup se executa 5-6 miscari. Adoptati o miscare scurta circulara pentru aproximativ 20 secunde.
3.Se periaza in acest fel grupuri formate din 2-3 dinti.
4.Dintii din fata se curata pe fata vestibulara cu aceleazi miscari dinspe gingie spre dinte cu periuta inclinata la un unghi de 45 grade.
5.Periati suprafata din spate a dintilor din fata, cu varful periutei, pana la linia gingiei. Folositi micari usoare in jos.
6.Dintii de jos vor fi periati la fel ca si cei din partea superioara.
7.Cu miscari circulare periati suprafetele ocluzare ale premolarilor si molarilor inferiori si superiori.
8.Limba va fi periata printr-o miscare circulara blanda (cam 30 secunde).
9.La final, nu uitati sa clatiti.

Mijloacele auxiliare de igienizare :

– se folosesc pentru curatarea suprafetelor interdentare ale dintilor

Ata dentara

Ata dentara se infasoara pe un deget de la mana stanga si unul de la mana dreapta
Se intinde pentru a o pune in tensiune si se introduce cu grija impingandu-se inspre gingii pana se simte ca ata se misca liber
Se pliaza in jurul fiecarui dinte si se executa miscari de razuire a suprafetelor interdentare pentru a elimina placa bacteriana.