Lucrari publicate
International Congress of Esthetics Dentistry 2016Absolute Esthetics, Bucharest – 12-14 May 2016.
Stabilitatea grefonului osos autolog compact în augmentarea deficiențelor orizontale și/sau verticale ale procesului alveolar frontal in edentațiile unidentare
Autori
Dr. Lucian Chirila – Facultatea de Medicina Dentara, UMF Carol Davila; Spitalul Clinic de Chirurgie OMF “Dan Theodorescu” Bucuresti
Dr. Seceleanu Adrian – Medic specialist chirurgie OMF, Artex Dental Clinic
Dr.Iulian Filipov – MINEC Romania, Opera Dental
Dr.Cristian Rotaru – MINEC Romania, Dental Concept Studio
Scop
Urmarirea evolutiei si evaluarea gradului de rezorbtie a grefei osoase tip onley cu bloc osos autolog folosite in refacerea defectelor osoase unidentare in zona anterioara a crestei alveolare maxilare. Se urmareste stabilitatea volumetrica in timp a grefonului osos si aspectul clinic si radiologic al implantului inserat.
Material
Am selectionat pentru studiu un numar de 21 pacienti (7 barbati si 14 femei) cu varste cuprinse intre 33-45 ani cu edentatii unidentare frontale maxilare situate intre dintii 1.3 – 2.3, fara patologie generala asociata si cu rezorbtie marcata a crestei alveolare.
Defectele osoase sunt comparabile ca volum si localizare, dar sunt consecinta unor patologii diverse: de la traumatisme pana la chisturi radiculare urmare a tratamentelor endodontice esuate.
Grefa osoasa utilizata este de tip onlay cu bloc osos cortico-spongios prelevat din regiuni OMF invecinate, in special din zona anterioara ramului vertical al mandibulei, trigonul retromolar si linia oblica externa.
Blocul osos a fost fixat transfixiant cu mini-suruburi de osteosinteza Stryker dimesiuni 1,2 x 10 mm sau 1,2 x 12 mm. Coroanele dentare agregate pe implante sunt coroane metalo-ceramice sau coroane ceramice pe suport zirconiu, bonturile protetice folosite au fost atat metalice standard cat si bonturi protetice individualizate obtinute prin frezare computerizata din zirconiu.
Pentru toate implantele inserate la acesti pacienti s-a recurs la incarcarea protetica dupa un interval de 6 luni de la inserarea implantului si protezare provizorie fixa cu punte colata tip Meryland pentru toata perioada de vindecare.
Metoda
Se analizeaza: -caracteristicile si parametrii volumetrici ai grefei osoase -stabilitatea si pozitia implantelor inserate in grefonul osos la un interval de timp intre 12-48 luni de la incarcarea protetica. -aspectul clinic al gingiei in zona operata, in special la coletul dentar periimplantar -gradul de satisfactie al pacientului S-au efectuat radiografii si CT-uri seriate si am evaluat gradul rezorbtiei grefei osoase in punctele de reper stabilite la 4 mm apical de portiunea crestala a osului alveolar. Dimensiunile initiale ale grefei osoase si ale procesului alveolar masurate clinic intraoperator au fost comparate cu dimensiunile crestei alveolare obtinute prin scanare CBCT post operator la 12-48 luni, conform acelorasi repere stabilite.
Cazuri prezentate
1. Aspect preoperator: se observa edentatia 1.2 cu rezorbtie verticala si orizontala datorata pungilor parodontale netratate.
2. Aspect postoperator: prin grefare osoasa si implant s-a obtinut refacerea partiala a nivelului osos. Coletul clinic la nivelul coroanei pe implant 1.2 este pozitionat mai apical decat al dintilor invecinati.
3. Pacienta M.I. 32 ani, pierde 1.2 datorita esecului tratamentului endodontic
4. Aspect postoperator: refacerea inaltimii gingiei fixe si a papilelor interdentare. Relief si culoare normale.
5. Aspect preoperator: 2.2 este irecuperabil datorita distructiei coronare avansate. Se decide extractia restului radicular, grefare osoasa si inserarea unui implant.
6. Restaurarea coronara finala. Coroana clinica este alungita cu profil de emergenta aplatizat. Aspect gingival nesatisfacator. Se va efectua grefa de tesut conjunctiv pentru a imbunatatii estetica fibromucoasei juxtadentare.
7. Pacient cu parodontopatie marginala cronica cu incongruenta dento-alveolara marcata si edentatii multiple.
8. Aspect clinic la final de tratament: asanarea pungilor parodontale, tratament ortodontic completat de tratament chirurgical cu grefe osoase si inserare de implante la nivelul 1.1, 4.4, 4.7, 2.6.
Rezultate
100% – mentinerea troficitatii tesuturilor ( evaluare clinica)
70 – 75% – mentinerea volumului si densitatii osoase ( examen radiologic: RX-retroalveolara, OPG, CT)
90 % – evolutia testului gingival si mentinerea nivelului coletului clinic (exam clinic)
100% – stabiliatatea implantelor dentare (exam clinic si radiologic)
85% – aspect estetic (examinare clinica)
100% – stabiliatea ocluzala (examinare clinica)
95% – confortul pacientului ( prin intrebari tintite, cradul de multumire al pacientului estimat pe o scala de la 1-10)
Discutii si Concluzii
Stabilitatea grefei osoase este foarte crescuta iar pacientii au un grad de satisfactie ridicat. Tehnica are un grad ridicat de predictibilitate si un rezultat stabil in timp. Rezultatul estetic este mult imbunatatit daca se realizeaza si grefa de tesut conjunctiv concomitent sau ulterior cu grefarea osoasa