Tratamentul pungilor parodontale

Tratamentul pungilor parodontale se poate realiza in doua moduri:

1. Chiuretaj in camp inchis – nu presupune realizarea unui lambou gingival, eliminand mare parte din discomfortul postoperator datorat suturilor; – se face cu ajutorul unor instrumente de mare finete, specializate fiecare pt o anumita fata a unui anumit dinte; – necesita neaparat un set special de instrumente si o buna indemanarea din partea medicului chirurg

Avantaje: Nu necesita incizii si sutura la sfarsitul sedintei de terapie. Nu necesita a 2-a programare la 7-10 zile pentru indepartarea firelor de sutura.

Dezavantaj: nu exista control vizual asupra campului operator si siguranta ca s-a curatat perfect tot tesutul infectat din punga parodontala respectiva; – nu se poate aprecia cu exactitate gradul de afectare si demineralizare al osului alveolar.

2. Chiuretaj in camp deschis – consta in incizia, decolarea si apoi sutura unui lambou gingival situat in dreptul dintilor afectati. Permite expunerea clara, la vedere, a pungii parodontale si a peretilor sai ososi si chiuretajul cu un bun control vizual al tuturor tesuturilor necrozate, infectate si infiltrate.

Avantaje: Control bun al calitatii interventiei, expunere corespunzatoare a campului operator, manevrabilitate buna in plaga, eficienta maxima a chiuretajului si spalaturilor cu antiseptice, eliminarea precisa a infectiei si tesuturilor neviabile

Dezavantaje: Presupune incizia mucoasei, decolarea periostului si sutura lor la sfarsitul interventiei.