Chiuretajul gingival

  Chiuretajul gingival

  se face doar la nivelul santului gingival si la nivelul pungilor parodontale false cu scopul de a indeparta tesutul inflamat si cel necrozat.
  Chiuretajul gingival este indicat in gingivitele cronice cu gingie moale, sangeranda la cea mai mica atingere si in parodontitele marginale cronice superficiale cu pungi false care nu cedeaza la tratament antibiotic si antiinflamator.
  Chiuretajul gingival se realizeaza cu chiurete Gracey care se introduc in santul gingival sau in punga parodontala si se retrag usor racland peretele moale pentru a indeparta tesutul necrozat.
  In timpul chiuretajului gingia sangereaza abundent, dar sangerarea diminua pe masura ce tesutul de granulatie se indeparteaza. Se fac spalaturi cu ser fiziologic sau solutie de clorhexidina pentru indepartarea resturilor. Gingia se poate proteja cu mese iodoformate sau ciment parodontal.
  Chiuretajul gingival trebuie realizat in alta sedinta decat detartrajul si planarea suprafetelor radiculare pentru a evita lezarea suplimentara a peretelui gingival.