Chirurgia parodontala

Parodontopatia (Paradontoza, cum mai este numita popular)

Parodontopatia, asa numita “parodontoza” este o afectiune a osului si asistemului ligamentar al dintelui. Contrar conceptiei populare, aceasta boala”a gingiilor” nu este produsa de ruperea atei cu dintii sau de spargerea semintelor, ci este o boala bacteriana ca orice alta infectie.   Factorul determinant este lipsa unei igiene corespunzatoare, iar ca facori agravanti putem enumera fumatul, tartrul, igiena orala defectuoasa, unele tipuri de medicamente precum steroizii, medicamente antiepileptice, medicatia pentru cancer si anticonceptionalele orale, schimbarile imunologice produse de sarcina, tarele imunologice, unele boli generale sau o predispozitie genetica.  
Dintre factorii locali putem enumera:
  1. punti care nu se mai potrivesc bine,
  2. dinti strambi,
  3. obturatii proximale (plombe) prost adaptate.

Chirurgie dentara - Dr. Adrian Seceleanu

Care sunt simptomele bolilor parodontale?

Printre semnele alarmante se numara: gingii rosii si sensibile, ce sangereaza la periaj si masticatie; usoara mancarime gingivala; dureri usoare, suportabile, la periaj si in timpul masticatiei unor alimente dure sau fierbinti. Deoarece manifestarile clinice sunt reduse ca intensitate si intermitente, ele sunt de obicei tolerate de majoritatea pacientilor, care nu solicita decat rar o consultatie de specialitate din aceste cauze.

In faza incipienta, afectiunea parodontala poarta numele de gingivita si este reversibila prin tratament adecvat si mentinerea unei igiene riguroase. Netratata, gingivita poate duce la parodontopatie ( parodontoza ) si in final la pierderea dintilor.

Tratamentul acestei afectiuni este multimodal, combinat medicamentos si chirurgical. Astfel, daca in faza incipienta de gingivita poate fi necesar doar o igienizare profesionala si un tratament cu solutii antiseptice si antibiotice locale, in fazele mai avansate de parodontopatie marginala profunda, tratamentul este atat medicamntos, cat si chirurgical curativ si apoi aditional incluzand tehnici precum: