Extractia dentara cu alveolotomie.

O tehnica invechita , dezastroasa pentru pacient, la care s-a renuntat de mai bine de 30 de ani.

Presupune extragerea dintelui impreuna cu frezarea, cioplirea, spargerea sau smulgerea osului alveolar adiacent radacinii (dupa posibilitatile tehnice si indemanarea medicului stomatolog).

Este un tip de extractie foarte traumatica cu pierderi osoase mari , vindecare proasta a plagii post extractionale cu defecte considerabile practicata in situatii disperate de catre medici stomatologi repeziti fara prea multa pregatire si nici o specializare in ceea ce priveste chirurgia BMF.

Din pacate sunt inca foarte multi medici stomatologi, inspecial cei fara o pregatire chirurgicala adecvata in sfera BMF, care si astazi practica frecvent astfel de tehnici de extractie … deobicei cei trecuti de 50 de ani care au deprins tehnica din scoala medicala, tehnica fiind la moda pe vremea aceea .

Frecvent sunt invocate motive puerile precum : anchiloza radacinii , spatiul periodontal prea strans, instrumentarul bont, uzat, osul prea tare , etc

Recomandarea este sa renuntati la extractie si sa schimbati atat medicul cat si cabinetul.

Principalele probleme care apar in urma unei astfel de extractii sunt nenumarate:
  • 1. vindecare prelungita , plaga postextractionala mare, sfacelata, delabranta sau care necesita lambouri de acopeerire
  • 2. vindecare defectuoasa cu rezorbtii osoase mari si retractii gingivale , cicatrici post lambou si sutura
  • 3. pe locul unde s-a facut extactia nu va sta nici o proteza pentru ca nu poate fi stabilizata (nu mai are pe ce)
  • 4. dintele extras prin aceasta metoda nu va putea fi niciodata inlocuit cu un implant dentar (pierderea osoasa e atat de mare incat nu mai ai os suficient in care sa inseri implantul), daca totusi se doreste un tratament corect si modern prin inserarea unui implant dentar vor fi necesare grefe de apozitie osoasa dar care ridica costurile foarte mult.