Tomografia computerizata cu fascicul conic

Ce este CBCT  = Tomografia computerizata cu fascicul conic ?

In traducere simpla, CBCT – Cone Beam Computer Tomography, înseamnă tomografie computerizată cu fascicul conic. Aceasta tehnologie a aparut in 2001 si a însemnat un salt imens în imagistica medicala, imbunatatind atat diagnosticarea cat și planificarea tratamentului stomatologic, oferind maximum de informatii cu o doză minimă de radiatie. Este o investigație foarte simplă care nu necesita o pregatire speciala in prealabil, se desfășoară rapid, in cateva secunde, accesibilă ca preț si ușor de utilizat.

Cum se realizează imaginea si analiza 3D?

Aparatul tomografului CBCT arata exact ca un aparat pentru radiografii panoramice, efectuarea CT-ului devenind astfel mult mai comoda decat in cazul tomografelor volumetrice traditionale cu fascicul in evantai, la care pacientul trebuia sa stea fie orizontal si apoi sa fie introdus in aparat sau chiar in pozitie verticala.

CBCT folosește un singur fascicul mic de raze, acesta având formă conică si o arie de interes precis aleasa de operator in functie de recomandarea medicului stomatolog (scanarea unui grup de dinti, a unei hemiarcade sau arcade, a intregii danturi). Scanerul are nevoie doar de cateva secunde si de o singura rotatie in jurul capului pacientului pentru a obtine o imagine 3D foarte buna din punct de vedere calitativ. Utilizarea fasciculul conic, delimitarea ariei de interes si timpul scurt de iradiere efectiva a pacientului fac ca doza de radiatii in cazul tehnologiei CBCT sa fie de 10 – 20 de ori mai mica decat cea utilizata in cazul tomografiilor volumetrice (clasice) cu fascicul in evantai.

Prelucrarea si analiza tomografiei se realizeaza cu soft-ul de vizualizare si editare specializat respectiv Romexis Viewer 3D cu ajutorul caruia se cumuleaza informatii numeroase si precise ale structurii dentare si elementelor anatomice invecinate (sinusuri maxilare, canal mandibular, etc )

Cu acest soft se pot obtine:

  1. – masuratori foarte precise (scala 1:1) ale osului sau a diferitelor zone de interes (se pot masura atat distante cat si unghiuri)
  2. – sectiuni in orice directie sau in orice axa aleasa de medic (foarte util pentru masuratorile necesare medicilor chirurgi specialisti in implantologie orala, vizualizarea ATM, endodontie);
  3. – reprezentarea spatiala (reconstructia volumetrica 3D) a zonei de interes
  4. – posibilitatea marcarii curburii arcadei investigate si creerea unei imagini pseudo-panoramice. Slice-urile vor fi astfel perpendiculare pe creasta osoasa marcata (foarte util pentru efectuarea unor masuratori cat mai exacte)
  5. – determinarea densitatii osoase
  6. – ediatarea si modificarea imaginii din punct de vedere al contrastului, luminozitatii, marimii, etc
  7. – posibilitatea salvarii masuratorilor sau imaginilor de interes in format jpg sau pdf.
  8. – stocarea de durata si accesarea informatiilor si scanarilor pacientilor foarte rapid
  9. – datele de la scanare reprezinta de asemenea documente medico-legale ce confera imaginea clara a starii pacientului de la data scanarii ele putand fi comparate cu o situatie survenita ulterior.

 De ce si cand ar trebui folosita / recomandata aceasta investigatie?

Această investigație este extrem de utilă, putem spune chiar NECESARĂ în practica stomatologica, atunci când avem nevoie de măsurători exacte și detalii fidele (TRIDIMENSIONALE) ale zonelor investigate.

Utilizarea radiografiilor retroalveolare sau panoramice ca singure metode de investigație în cazul unor tratamente complexe care implică o atentă examinare a zonei de interes apartine trecutului. Atât radiografia retroalveolară cât și cea panoramică sunt utile, dar ele reprezinta transpunerea bidimensionala a unui corp tridimensional. Este aproape imposibil să apreciem corect o traiectorie, o adâncime sau o înălțime în aceste condiții. De asemenea datorita suprapunerii elementelor pot scapa ochiului detalii foarte importante. La fel ca in matematică atunci când datele pe care le avem nu sunt precise, șansele de a obține un rezultat corect sunt reduse dramatic. A nu se înțelege însă că aceste radiografii de prima intentie (retroalveolara, panoramica) nu ne sunt de ajutor. BA DA! Dar trebuie să fim conștienți de limitarile lor.

Prețul și accesibilitatea tehnologiei CBCT o fac extrem de comodă și avantajoasă pentru pacient, ea gasindu-si aplicabilitatea în numeroase specialitati stomatologice: implantologie, chirurgie oro-maxilo-faciala, endodonție, paradontologie, ortodonție.

Concluzii despre CBCT

CBCT răspunde cu succes cererii tot mai mari de investigaţii performante, fidele, accesibile pentru pacient, cu o doză mica de radiație și cu largă adresabilitate practicii stomatologice variate. Este o metodă modernă și elegantă de investigație care crește în mod real calitatea activitatii medicale, care ne ajută să depășim anumite obstacole si ne protejeaza de eventualele esecuri sau cazuri de malpraxis ce pot aparea datorate lipsei de informație