Tartrul si Placa bacteriana

Placa bacteriana

Placa dentara poate fi definita ca si depozitul moale care formeaza biofilmul ce adera la suprafata dintelui sau la alte suprafete dure din cavitatea bucala, incluzand aici atat restaurarile mobile, cele fixe, aparate dentare etc. Placa se diferentiaza de alte depozite care pot fi gasite pe suprafata dintelui ca materia alba sau tartrul.
Materia alba reprezintă un termen ce descrie agregarea bacteriilor, leucocitelor şi celulelor epiteliale descuamate ce se acumulează pe suprafaţa plăcii bacteriene sau a dintelui, lipsita fiind însă de structura caracteristică plăcii.

Tartrul

Tartrul este un depozit dur ce se formeaza prin mineralizarea placii dentare si este de obicei acoperit de un strat de placa nemineralizata.

Placa bacteriana incepe sa se formeaze de la baza dintilor, dar la persoanele cu o igiena deficitara se poate observa chiar si pe fata vestibulara a incisivilor. Se indeparteaza usor prin periaj. Ea incepe sa se formeaze imediat dupa periaj dar atinge un nivel masurabil dupa circa o ora, iar dupa inca 9-10 ore contine un numar foarte mare de bacterii care pot provoca distrugeri ale smaltului dentar, astfel incat periajul de doua ori pe zi este esential, la fel ca si utilizarea zilnica a atei dentare. Rata de formare si localizarea placii bacteriene difera de la o persoana la alta.
In compozitia sa, placa bacteriana prezinta intre 200-400 de specii de bacterii  si daca nu este indepartata, aceasta favorizeaza aparitia cariilor, a mirosului neplacut, precum si a afectiuniilor parodontale (gingivite, parodontopatii). Acumularea placii bacteriene este usor de prevenit, de vreme ce se indeparteaza prin periaj – cel putin de doua ori pe zi, pe toata suprafata dintelui. Este importanta de asemenea limitarea alimentelor dulci si lipicioase, precum si curatarea profesionala, de catre dentist, cel putin de doua ori pe an.