Metode de refacere a osului si tesuturilor din pungile parodontale

Pungile parodontale sunt niste cavitati in osul alveolar create prin demineralizarea osoasa data de aciditatea creata de bacteriile aflate in punga parodontala. Cum punga parodontala apare la interfata dinte-os alveolar, prin demineralizare si resorbtie osoasa radacinile dentara ajung sa nu mai fie ancorate in os si in final dintii sa devina mobili si sa se piarda.

Solutia de compensare a defectului osos este reprezentata de grefa osoasa sau aditia de os. De cele mai multe ori se prefera diferite preparate sub forma de granule care pot fi autogrefe, allogrefe(grefe de la alt individ uman), pot fi xenogrefe ( os de origine bavina/porcina) sau pot fi grefe alloplastice (sintetizate chimic, nonbiologice).

Vezi articolul -> Tipuri de Grefe ososase

Grefele osoase se introduc in spatiul fostei pungi parodontale dupa ce tesutul osos a fost in prealabil pregatit corespunzator ca “pat primitor” dupa care se acopera si se stabilizeaza cu o membrana speciala.

Membrana poate fi rezorbabila si nerezorbabiala …si deasemenea poate fi de natura biologica sau sintetica. Dupa acest gen de interventii de microchirurgie este necesar un timp de 2-4 sapt de vindecare, dupa care se face o evaluare a procesului de integrare si apoi reevaluari pe parcursul a pana la 6 luni.