Chiuretajul subgingival

  Se face atunci cand apar pungi parodontale adevarate si are ca scop indepartarea tesutului necrotic de la nivelul acestora prin chiuretajul tesutului de granulatie pana la oprirea sangerarii, planarea si netezirea radacinilor si chiuretajul osului alveolar afectat.
  Chiuretajul subgingival este indicat in:
 • pungi parodontale mici
 • pungi parodontale adanci
 • abcesul parodontal
 • fistule apico-gingivale
 • in recidive dupa alte interventii de chirurgie parodontala

  • Nu este indicat la dintii pluriradiculari cu afectarea furcatiilor unde aceasta interventie nu poate asigura asanarea pungilor parodontale sau la dintii cu mobilitate crescuta si risc de avulsie prin manevra de chiuretaj subgingival.

   Chiuretajul subgingival se poate face in doua variante:

  Chiuretaj subgingival in camp inchis

  Se practica atunci cand papila dentara este lasata pe loc. Este o metoda cu eficienta mai redusa datorita lipsei de vizibilitate si poate fi aplicata doar in pungi parodontale mici si medii.

  Chiuretaj subgingival in camp deschis

  Se face atunci cand se indeparteaza papilele interdentare prin ncizie, urmata de indepartarea tesutului necrozat. Se formeza microlambouri care faciliteaza accesul la nivelul pungilor parodontale adanci.

   Chiuretajul subgingival de face cu chiurete Gracey specifice fiecarei suprafete dentare in parte, urmate de spalaturi cu clorhexidina si eventual protejarea plagii cu ciment parodontal sau suturarea lambourilor micropapilare.