Abcesul parodontal

Abcesul parodontal marginal

    Abcesul parodontal se produce prin proliferarea continutului bacterian al unei pungi prodontale atunci cand drenajul este impiedicat datorita inflamatiei marginii gingiei care poate aparea datorita impactului alimentar, blocurilor de tartru, placii bacteriene in exces, tentativei de evacuare a continutului unei pungi parodontale prin masaj etc.
    Din punct de vedere subiectiv, semnele descrise in abcesul parodontal sunt reduse, pacientul acuzand o jena dureroasa spontana sau la masticatie, localizata la nivelul unui dinte sau grup de dinti. Rareori durerile sunt violente, iradiate, de obicei fiind consecinta unor complicatii precum pulpita acuta sau parodontita apicala acuta.
    Din punct de vedere obiectiv abcesul parodontal apare ca o umflatura rosie pe gingie de pana la 1,5 cm diametru,uneori sangeranda, localizata in dreptul unui dinte sau intre dinti (frecvent intre molari); mucoasa este destinsa, in tensiune, rosie si poate prezenta in zona de bombare maxima o portiune galbuie ( orificiu fistulos). Constistenta abcesului este moale, depresibila. Dintii limitanti sunt in general integrii din punct de vedere al cariilor, dar sunt sensibili la percutie transversala.
    Tratamentul abcesului parodontal consta in incizia si drenajul corect al acestuia, urmat de asanarea pungilor parodontale.
    Netratat, abcesul parodontal poate fistuliza sau se poate complica cu pulpite si parodontite apicale retrograde, si uneori chiar cu abcese ale zonelor invecinate.